AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u društvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog i kineskog ambasadora Li Mančanga obišla radove na izgradnji mosta koji će spajati opštine Sručin i Obrenovac, a koji je deo Koridora 11, i najavila izgradnju novog autoputa od Novog Beogada do Surčina.

Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja autoputa na deonici Surčin-Obrenovac ne kasni ni jedan dan i da njegova trenutna realizacija radova, tačno godinu dana od početka izgradnje, iznosi 29 odsto.

- Prvog marta 2017. godine obeležili smo početak radova autoputa na deonici Surčin-Obrenovac. Danas, godinu dana od tada, ovo gradilište ne kasni ni jedan jedini dan, tačnije ide ispred onoga što je dinamika - istakla je ministarka.

Foto: Tanjug

Ona je ukazala da se u prethodne tri godine ulagalo dosta u beogradsku putnu infrastrukturu, te da je samo prethodne godine uloženo milijardu i po dinara, a da je ove godine fond za beogradske puteve veći i iznosi tri i po milijarde dinara.

- Svesni smo da je razvoj infrastrukture preduslov za pravljenje industrijskih zona - naglasila je Mihajlović.

Ministarka je najavila da ove godine počinje izgradnja deonice od Novog Beograda do Surčina dužine 9,5 kilometara i vrednosti oko 40 miliona evra, za čiju su izgradnju, kaže, započeti pregovori, između gradonačelnika Beograda, kineskog ambasadora i Ministarstva na čijem je ona čelu, za potpisivanje komercijalnog ugovora u narednih mesec dana.

Prema njenim rečima, sa trenutnom dinamikom izgradnje Koridora 11, u Srbiji će na tom putu u ovoj godini biti kompletirano 109 kilometara autoputa, a do 2022. godine oko 140 kilometara.

Ona je zahvalila Gradu Beogradu i gradonačelniku na saradnji kada su u pitanju projekti, navodeći da je ta saradnja "pravi način vođenja velikih projekata", a ambasadoru Kine je zahvailila ne samo na dobrim prijateljskim odnosima, već i na dobrim ekonomskim odnosima.

- Srbija je ugostila i predsednika i premijera Kine, ali ispred nas je još velikih događaja. Na jesen će Beograd biti domaćin Samita gradonačelnika zemalja '16 plus jedan' - naglasila je Mihajlović.

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ističe da je izgradnja deonice autoputa Surčin-Obrenovac jedno od najvećih gradilišta u Beogradu, najavljujući da će Beograd krajem 2019. ili početkom 2020. godine dobiti još jedan most, koji će biti "jedinstven jer prelazi Kolubaru i Savu".

- Još važnije je što ćemo spojiti opštinu Surčin i Obrenovac i to će doprineti njihovom ekonomskom razvoju, ali ćemo time spojiti Koridor 10 sa Koridorom 11 - ukazao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, za Beograd je važno da ima što više gradilišta, ali i da mnogih gradilišta ne bi bilo bez dobre saradnje sa vladom Srbije, navodeći da će ta saradnja ubuduće "doneti" brojne projekte.

Foto: Tanjug

Gradonačelnik je ukazao i da Srbija i Beograd imaju "nikada bolju saradnju" sa Kinom, što u prilog govore i zajednički projekti na izgradnji mostova, puteva, otvaranja kineskih fabrika, te najavio i buduće zajedničke projekte dveju zemalja - izgradnja Toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, Farbika za prečišćavanje otpadnih voda...

Ambasador Kine Li Mančang kaže da su svi ti projekti nastali kao poverenje između dva naroda, dve vlade i naročito poverenje srpskog naroda koji su dali šanšu kineskim kompanijama na izgradnji velikih projekata poput deonice Surčin-Obrenovac koju izvodi firma China Communications Construction Company (ČČ).

- Imamo veliki potencijal ne samo da razvijamo prijateljstvo, već i ekonomsku saradnju, a to nam garantuje stabilnost u Srbiji i Kini - zaključio je Li.

#Auto-put

#Li Mančang

#Siniša Mali

#Zorana Mihajlović

'